Filološki fakultet

Bulevar Petra Bojovića 1A 78000 Banja Luka Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
+ 387 51 340 120

O Fakultetu

Filološki fakultet jedan je od 17 fakulteta Univerziteta u Banjaluci, čija je osnovna djelatnost nastava, naučno-naučnoistraživački rad i organizacija akademskih studija jezika, književnosti i kulture u sva tri ciklusa (osnovni, master i doktorski studij).

Filološki fakultet osnovan je 2009. godine i nastao je izdvajanjem filoloških studijskih programa od Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Zgrada fakulteta nalazi se u Univerzitetskom gradu, na Bulevaru vojvode Petra Bojovice 1a.

Nastavni proces i naučni rad na fakultetu odvijaju se u sklopu različitih naučnih područja. Opšti studij jezika i književnosti, srpska i strana filologija, kao i kulturologija, predstavljaju osnovna područja nastave i istraživanja na Filološkom fakultetu.

Koje studijske programe nudimo?

U okviru Filološkog fakulteta postoji šest studijskih programa:

- Studijski program srpskog jezika i književnosti;

- Studijski program engleskog jezika i književnosti;

- studijski program njemačkog jezika i književnosti;

- Studijski program italijanskog jezika i književnosti;

- Studijski program francuskog jezika i književnosti i latinskog jezika;

- Studijski program ruskog i srpskog jezika i književnosti.

U okviru ovih studijskih programa podučavaju se srpski, engleski, njemački, italijanski, francuski i ruski. Oni također proučavaju književnosti i kulture zemalja i naroda u kojima su izvorni jezici.

Na Filološkom fakultetu se održavaju i predavanja za češki, slovenski i kineski.

U okviru Filološkog fakulteta postoji Centar za jezike, a Fakultet nudi i kurseve stranih jezika, koji su dostupni ne samo studentima već i svim prijateljima Univerziteta u Banjaluci.

Zašto je Filološki fakultet jedna od najvažnijih obrazovnih ustanova u oblasti visokog obrazovanja?

Filološki fakultet pruža vrijedna znanja iz područja jezika, književnosti i kulture. Studirajući na jednom od naših studijskih programa, studenti stiču profesorska zvanja kao i niz kompetencija koje su neophodne za mnoge izazove u savremenom svijetu.

Osnovne nastavne kompetencije stečene na našem fakultetu su znanje jezika, književnosti i kultura u okviru nacionalnih i stranih filologija. Sticanjem ovog humanističkog i filološkog znanja studenti razvijaju kreativnost, komunikativnost, produktivnost, kritičku svijest kao i druge kvalitete neophodne u obrazovanju i drugim poslovima koji ih čekaju.

Misija

Misija Filološkog fakulteta prvenstveno je obrazovna i naučna. Podrazumijeva kontinuiranu nastavnu i naučnu djelatnost i prijenos filoloških znanja i vještina generacijama učenika. Fakultet između ostalog omogućava ozbiljan znanstveno-istraživački rad i individualno usavršavanje profesora i asistenata.

Stalnim usavršavanjem nastave i naučnog rada, kao i organizacijom na najvišem naučnom i akademskom nivou, naš fakultet štiti i proučava nacionalne jezičke, književne i kulturne vrijednosti. Isto tako, kroz proučavanje najvažnijih svjetskih jezika, književnosti i kultura, cilj Fakulteta je naučno i obrazovno sudjelovati u najširem međunarodnom kontekstu.

Koje smo rezultate postigli do sada?

Najznačajniji rezultat nastavnog i naučnog rada na Filološkom fakultetu jeste generacija studenata srpskog, engleskog, nemačkog, italijanskog, francuskog i ruskog jezika i književnosti.

Filološki fakultet pod ovim nazivom postoji od 2009. Međutim, većina naših studijskih programa ima puno dužu tradiciju, jer su postojali unutar Filozofskog fakulteta koji je osnovan 1994. godine.

Naši rezultati su vidljivi i na brojnim naučnim skupovima koji se redovno održavaju na fakultetu, u nezavisnim i opsežnim izdavačkim aktivnostima, kao i u međunarodnoj saradnji sa brojnim evropskim sveučilištima.

U okviru regionalnih i europskih projekata, za naše studente, nastavnike i suradnike realizirana je mogućnost stipendiranja, razmjene, studijskih posjeta i usavršavanja na partnerskim univerzitetima i fakultetima. Zahvaljujući našem znanju i izučavanju svjetskih jezika, književnosti i kultura, ova je prilika vrlo važna i dostupna našem fakultetu.

Po čemu se razlikujemo?

Filološki fakultet razlikuje se od obrazovnih profila naših maturanata, specifičnosti njihovih studija, ali i važnosti i uloge naših alumnija u današnjem društvu, kulturi i obrazovanju.

Filologija je oblast koja uključuje sistematsko, podučavanje i naučno proučavanje jezika, književnosti i kultura. Opće filološke studije, kao i pojedine nacionalne filologije, doprinose tome da naš fakultet postane specifičan i "malo drugačiji" izbor za one koji se žele posvetiti tim područjima znanja i stvaranja.

Studiranje na Filološkom fakultetu specifično je, čini široki raspon područja i disciplina kojima smo zajednički posvećeni. Naučni pristup učenju jezika, interpretacija književnosti, proučavanje kultura i stjecanje nastavnih i drugih kreativnih vještina najvažniji su aspekti, ali i specifičnosti studiranja na našem fakultetu.

Alumni našeg fakulteta su profesori srpskog, engleskog, njemačkog, italijanskog, francuskog i ruskog jezika i književnosti, ali njihova je struka izuzetno široka. U Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini danas obavljaju važne i odgovorne društvene zadatke, od obrazovnih i kulturnih, preko naučnih i istraživačkih, pa sve do upravljačkih i političkih.

Vizija

Filologija na našem univerzitetu nema dugu tradiciju visokog obrazovanja, ali već ima značajne i vidljive rezultate. Prvenstveno se ogledaju u uspostavljanju nastavnog i naučnog procesa u sva tri ciklusa izučavanja ove naučne discipline (osnovni, master i doktorski studij), u uspostavljanju kvalitetnog okruženja i pretpostavki za naučno istraživački rad (biblioteka, naučne publikacije i baze, znanstveni skupovi), kao te u uspostavljanju međunarodne i međuuniverzitetske saradnje.

Čemu težimo?

Filološki fakultet nastoji i dalje razvijati uspostavljene nastavne i naučno-istraživačke kapacitete kako bi sljedeće generacije ostavio kvalitetan i funkcionalan, nacionalno odgovoran i međunarodno priznat i umrežen sustav nastave filoloških studija.